De Limesroute
16 juli 2024 - Mainz, Duitsland
Na wat aanvoelde als een kleine vakantie in Regensburg vond ik dat ik maar weer eens in actie moest komen.
De Limesroute bestaat uit drie delen. De gehele route, vanaf Den Bosch heb ik in 2018 gefietst op mijn reis naar Azië. Deel 3 eindigt in Roemenië aan de Zwarte Zee. Deel 1 loopt van Katwijk naar Regensburg. Nu in mijn geval dus omgekeerd.
De eerste nacht kwam ik uit op een grote camping, een Azur camping. Het is een keten, in Regensburg zaten we ook op een Azur camping. Wel wat prijzig maar ach, dan heb je ook wat.
Dacht ik, want de volgende dag had ik iets niét meer. Een van mijn powerbanks gejat uit de wc. Jaja, ik weet het, nooit onbeheerd achterlaten! Ik denk te makkelijk, wie zou dat nou doen, de meeste mensen deugen…toch? Maar ja, kleptomanen heb je overal. Ik heb m’n humeur er maar niet te veel door laten beïnvloeden en dezelfde dag nog een nieuwe powerbank gekocht. Bij de Expert, die hebben ze hier ook. Keus zat! Dus ik heb weer genoeg stroom!
De Limesroute is echt heel mooi. En het weer zit ook alles mee. Het valt reuze mee met de regen. Een paar keer ‘‘s nachts regen gehad, nou ja ohropax in en dan slaap ik toch…
Maar goed, mooie route dus, het glooit maar niet meer van die heftige klimmen zoals naar richting Praag. En de stadjes zijn vaak prachtig. Mooie vakwerk huizen, allemaal heel kleurige mooie straten met van die ouderwetse klinkers. Om te fietsen is het minder, je wordt helemaal door elkaar geschud.
Rothenburg Ob der Tauber is een heel mooi en heel toeristisch stadje. Ik heb me suf gesjouwd met die fiets. Het ging ook nog eens flink omhoog…en omlaag. Ik kon daar echt niet fietsen. Vervolgens had ik wat problemen met het vinden van de Jeugdherberg waar ik een nacht geboekt had. (Dat ik erin mocht hè, op mijn leeftijd…😀)
Best een leuke plek met hordes scholieren. Gelukkig niet op mijn kamer. Ik deelde ‘m met een Duitse vrouw die een paar dagen Rothenburg bezocht.
De volgende dag kwam ik op een mooie camping uit waar ik ‘s avonds met twee Nederlandse vrouwen naar het voetbal heb gekeken. Ik heb er de ballen verstand van maar vond het toch leuk om te kijken. Ja, op het laatst niet meer natuurlijk! Verloren…tsss…
Uiteindelijk ben ik drie nachten gebleven op die camping, heerlijk vond ik het daar! Rustig, mooi, prachtig tentenveldje, een mooie binnenzitruimte. En niet onbelangrijk: fantastische douches! Ik kwam daar helemaal bij. Camping Schwabenmühle in Weikersheim. En de prijs was heel redelijk. Onthouden voor wie die kant opgaat
Daar kwam ik ook weer een man tegen die ik een paar dagen vantevoren op een andere camping tegen kwam. Met zijn hond, een grijze dalmatiër. Volgens die man herkende de hond mij voordat hij zelf-die man dus-mij herkende. Nou, ik geloof er niks van, maar vooruit maar…
Na drie nachten vond ik toch dat ik maar weer eens verder moest. Ik wilde wel weer fietsen.
Weer ontzettend genoten van het landschap en het mooie weer. Af en toe wat donkere wolken maar die doen verder niks. De laatste 2 dagen flink gefietst. Allebei de dagen zo’n 70, 80 km. Zonder al te veel moeite.
De camping van gisteren had z’n glorietijd wel gehad denk ik. Ik twijfelde even of ik wel zou blijven. Uiteindelijk toch maar gedaan. Was ook best te doen. Het sanitair zag er goed uit en ik stond op een klein tentenveldje tegenover een sportveld. Ben maar eens gaan kijken of ik ergens wat kon eten. Ik had bijna niks meer en het was zaterdag en dan gaan alle winkels om een uur of 4 dicht. En zondags is er niks open.
Ik kwam uit in een soort snackbar waar ze me toch wel een redelijke maaltijd voor zetten. Wiener schnitzel met friet en sla. Ik had nog een extra salade besteld maar op mijn bord lag al zo veel dat ik daar niet aan toe kwam. Ik heb de salade in laten pakken en in de morgen als ontbijt gegeten. Dat had ik ook niet meer. Al vrij vroeg een stop gemaakt voor een grote cappuccino met een zoet broodje. Ook geen straf hoor! Lekker op een terrasje in Miltenburg, alweer zo’n mooi plaatsje.
Nu zit ik op een grote camping, niks aan. Het enige leuke was een man die naast me kwam staan in zijn tentje, ook op de fiets. De enige met wie ik wat contact heb hier. Maar ja, fietsers onder elkaar klikt altijd wel hè!
Ik heb m’n laatste 2 zakjes noedels opgemaakt vanavond, gedroogde abrikozen als toetje en nu heb ik niks meer te eten. Dat wordt morgen al snel een stop, ontbijtstop! Zonder ontbijt fiets ik niet lekker!
Ik heb wat problemen met de camera op mijn IPhone, ik kan nauwelijks foto’s maken. Het beeld bevriest of het gaat op zwart. Selfies maken gaat nog wel maar ja, of ik daar nou zo blij van word…Maar dan ineens doet de camera het weer wel! Beetje onvoorspelbaar.
Misschien opnieuw opstarten? Vind ik een beetje eng, ben bang dat ik ‘m dan niet meer aankrijg. Iemand een goeie raad?
Verder heb ik een ernstig probleem met m’n tentstokken. Eén verbinding, precies op een kruisstuk laat iedere keer los. Vanavond ben ik wel een half uur bezig geweest om de tent op te zetten. Ik werd er helemaal wanhopig van! Hij staat nu eindelijk en als er spanning op staat blijft-ie wel zitten. Vorig jaar had ik hetzelfde probleem, terug naar Schneider en is toen dus gemaakt…niet dus! Ik weet van Henk dat hij hetzelfde probleem heeft. Toevallig heb ik ‘m vanavond even gesproken via de whatsapp. Dat zijn van die dingen die wil je niet als je op reis bent…bah!
Nou ja voorlopig staat-ie! Pfff…Ik blijf hier nog een extra nachtje en fiets dalijk naar Mainz, daar zit een buitensportwinkel. Moet in ieder geval een nieuw gasblikje hebben en misschien kunnen ze me goede raad geven over de tentstok.
Tot de volgende keer!
Yvonne

Ik ben nog net in Noord Duitsland, nu weer een pauzedag met regen, achter de Oostzeekust, mooi fietsen hier en prachtige dorpjes, anders dan het zuiden. In 2 etappes ben ik in Polen…
Nog veel fietsplezier
Mooi verslag over en op de Limes route, gelukkig verloopt het allemaal lekker rustig en lekker. Blijf er vooral van genieten, er zitten ook weer mooie en knappe foto's bij.
Hopelijk wordt het stokken probleem in Mainz opgelost. Fijn verdere reis toegewenst liefs uit IJsselstein Anneke en Henk
Met een beetje geluk is het ook nog gratis😁
Succes ( sterkte met de tent) en geniet verder van je mooie reis!
Mooie foto’s heb je gemaakt. Blijf fietsen en genieten.
Ik lees steeds met plezier je reisverslag!
Geniet van je fiets tocht en blijf idd genieten!
Ferdy en Angeliene
Maar ik weet wel dat je een heerlijke tijd aan het beleven bent en met enige jaloezie lees ik je verhalen! Geniet ervan Yvonne!!
Mooie foto’s en
Ga zo door… veel plezier nog.
Leuk om je zo te volgen Yvonne. Wij mogen zaterdag van start. We hebben er zin in.
Wir sind durch so viele "gefährliche" Länder geradelt, manche auch zusammen. Nie wurde etwas gestohlen, nur in Deutschland, dass tut uns sehr leid.
Aber du brauchst kein elektrisches Gerät, du bist die Powerbank!!!
Het klinkt allemaal weer goed.
Heel veel plezier, maar dat gaat je wel lukken, met al die aardige mensen die je ontmoet.
Lieve groet van Bep
Ja die tent is wat ik hetzelfde probleem vanavond ook de beheerder hier had er nieuwe draad in getapt nu staat hij weer maar morgen….. ben benieuwd! Jij succes en benieuwd of ze bij Dechatlon je kunnen helpen succes!
Jij moet er toch iedere keer maar weer de zin en energie voor hebben om het te schrijven.
Dirk en ik zijn ook in Rothenburg an der Tauer geweest dus de herinneringen kwamen weer naar boven toen ik het las.
Wij vonden het daar ook heel mooi.
Op jouw leeftijd toch nog in de jeugdherberg mogen, wie had dat gedacht….. 🤣
Dat was natuurlijk een enorme oppepper voor je ego, waar je vast wel weer even mee vooruit kon. 😉
Camping Schwabenmühle in Weikersheim hebben wij gereserveerd, dus bedankt voor je tip!
Binnenkort rijden we de Romantische Straße weer wat we al eens eerder hebben gedaan maar toen hadden we te weinig tijd om alles goed te kunnen bekijken.
Ik wens je voor de laatste etappe nog een hele goede en gezellige tijd!
Tot onze volgende afspraak, samen met Bep!